Mire lehet szüksége egy mikro- és kis vállalkozásnak informatikai téren?

Ez természetesen az igényektől, munkafolyamatoktól függ, de pár alapelemet ki lehet emelni.

Internetes megjelenés, kommunikáció, hitelesség:

A mai világban már kijelenthető, hogy egy olyan vállalkozás, ami nem leinformálható az interneten keresztül, erős hátránnyal indul a versenytársaival szemben.

Az internetes csalások köztudottan terjednek, így a felhasználók körültekintőek egy szolgáltató kiválasztásnál. Hogy elnyerje potenciális ügyfelei bizalmát, hiteles platform kiépítésére van szükség.

Fontos részlet a vállalati levelező domain használata is, xycégnév@gmail.com emailcímet könnyedén létrehozhat bárki, ezzel szemben a valami@cégnév.hu e-mail cím megbízhatóságot tükröz, mivel ügyfeleink biztosak lehetnek benne, hogy a jelzett levél tőlünk érkezik.

Adatok, dokumentumok közös elérése, használata:

Egy cég általában működése során feldolgoz és tárol digitális adatokat (dokumentumok, képek, adatbázisok). A digitális működés elősegítheti hatékonyságukat, amennyiben bizonyos alapelveket figyelembe veszünk.

  • Adatok tárolása:

Ha az információkat nem csak egy embernek kell elérnie, akkor érdemes ezeket központilag tárolni. Előnye, hogy mindenki ugyanazokat az adatokat látja, változás esetén csak egy helyen kell módosítani, és biztonsági mentés is egyszerűbben készíthető.

  • Adatok elérése:

Mivel az információkat a fentiek alapján egy központi helyen tároljuk, szükséges lehet ezen adatok biztonságos elérését előkészíteni, hogy azt ne csak az irodában, telephelyen érjük el, hanem akár otthonról (home office), partnertől (helyszíni munkavégzés közben).

  • Adatok védelme:

Mivel az internetes bűnözés is egyre inkább a fénykorszakát éli, a központosított adattárolás során mindenképpen szükséges biztonsági mentést készíteni. Mivel többen hozzáférnek az információkhoz, ezt automatikusan, naponta, a munkaidő után szokás elvégezni, akár több verzió megtartása mellet.

Az ilyen mentéssel kapcsolatban alapvető elvárás, hogy a mentett eszközről illetve a hálózat többi gépéről a mentés ne legyen elérhető, módosítható vagy törölhető, így tényleges védelmet nyújtva a mentett adatoknak.

Vírusvédelem, munkafolytonosság:

Adataink megsemmisítés elleni védelme mellett, a munkaeszközeink megóvása is kiemelten fontos.

Eszközünket megtámadhatja többféle kártékony program is, mely lehetetlenné teszi annak használatát, ezzel akár napokra megakasztva a munkafolyamatokat. A folyamatos ügyvitel manapság alapvető a jó ügyfélélmény eléréséhez.

A prevenció mellett érdemes felkészülni váratlan helyzetekre is, pl. a kliens gépek rendszer szintű biztonsági mentésén, hogy partnereink bizalmán ne essen csorba. 

Prevenció kapcsán az eszköztár nagy. Beszélhetünk vírusvédelemről, SPAM szűrésről és segíthetjük kollégáinkat Informatikai biztonsági tudatossági tréninggel.

A vírusirtó program használata, helyes beállítása, naprakészen tartása, a legtöbb kártevőtől védelmet nyújt, azonban a vírusok és a vírusirtók versenyében, minden esetben a vírusok fejlődését követi a vírusirtók fejlődése, így teljeskörű védelmet nem ígérhet egyik termék sem.

A levelezés SPAM szűrésére is igaz ez, hisz mindig lesznek olyan partnerek, akiknek a levelező program beállításai hibásak, vagy elmaradottak, így nem lehetséges minden kéretlen levél kiszűrése, anélkül, hogy „fals pozitív”, amúgy fontos leveleket is megfogjon a védelem.

A fentiek miatt mindenképpen érdemes a felhasználóinkat valamilyen szinten informatikai tudatosságra tanítani, hogy képesek legyenek megállapítani egy e-mailről, hogy gyanús, csatolmányról, hogy veszélyes lehet, és, hogy miként járjanak el esetleges veszély esetén.

Az Üzletfolytonosság szempontjából fontos tisztán látni, hogy egy munkaállomás teljes meghibásodása, mekkora kiesést jelent a cég számára.

Egy munkagép használhatatlanná válását nem csak az internetes bűnözés, de véletlen baleset, vagy rendeltetés-szerű használat mellet bekövetkezett meghibásodása is okozhatja.

Ha egy, vagy komolyabb támadás esetén az összes munkagép pár napos kiesése nem jelent komolyabb gondot és bevétel, illetve szolgáltatás kiesést, akkor nem feltétlenül érdemes ezzel foglalkoznunk, mivel az adataink a központi helyén, vagy a mentésben megvannak, a visszaállítás ideje nem szempont.

Ha a szolgáltatás-, és a bevételkiesés már nem elhanyagolható egy vagy több munkaállomás meghibásodása esetén, akkor ezek teljes rendszerét is érdemes oly módon időszakosan menteni, ami nem a rajta tárolt adatok védelmét, hanem a teljes rendszer gyors, akár másik eszközre történő visszaállítását teszi lehetővé. Ilyen mentést érdemes olyan eszközzel elvégezni, amivel a felhasználók, vagy egy helyi kinevezett felhasználó a visszaállításokat el tudja végezni, ne keljen feltétlenül az informatikus helyszínre érkezését megvárni, hogy a szolgáltatás kiesése tényleg minimálisra csökkenjen.