Hardveres karbantartás

Mikor fordult elő utoljára, hogy gépe alapos belső tisztításon esett át?

Elképzelhetetlen mennyiségű por és szösz képes felhalmozódni a készülékekben, ha azok nincsenek rendszeresen karbantartva.

 

Ahogy az autóknak az időszakos olajcserére, a számítógépeknek is szükségük van karbantartásra rendszeres időközönként.

 

Az alapos karbantartás révén a hibák egy része megelőzhető, így a javítás költségeit meg lehet spórolni.

Számítógép karbantartás, portalanítás és tisztítás

Sokszor megesik, hogy a tápegység a rengeteg lerakódó por miatt romlik el, mivel a por csökkenti a hőátadást és a levegő áramlását, mert részben elzárja a levegő kijáratát. A por sok esetben okozhat zárlatot, de szélsőséges esetekben okozhatja a számítógép kigyulladását is! A számítógép többi alkatrészének szennyeződése is komoly problémát okoz, hiszen az informatikában minden elvégzett művelet hővé alakul át, amit át kell adni a környezetnek. Az elégtelen hűtés túlmelegedést, hangos és lassabb működést okoz, mely az egyes alkatrészek pontatlan működéséhez, ventilátor hibához, egyéb hardver meghibásodásához vezethetnek. Az instabil, túlmelegedett számítógép használatával pedig rendszerünk teljes összeomlását kockáztatjuk, ami járhat akár az összes adatunk elvesztésével is.

Számítógép ventillátor csere

Bekapcsolás után a számítógép furcsa zúgó hangot ad? Esetleg a zörgő hang el sem múlik a használat során? Ebben az esetben számítógépében valószínűleg egy, vagy több ventillátor elhasználódott és cserére szorul.

Ha azt tapasztalja, hogy a zavaró búgás idővel megszűnt, az általában a ventilátor végső meghibásodását, leállását jelenti.

Ezt követően a gép túlmelegedhet, rendszertelen leállásokat indítási hibaüzenetet okozhat.

Hardveres karbantartás során megtakarítom a gépet a felgyülemlett portól, a hűtő egységek és a hűtött chip-ek közötti hővezető pasztát is cserélem, és ellenőrzöm a ventilátorok épségét és helyes működését.